Tibetanere i Nepal - Flugten fra Tibet

Kom med os over imponerende Himalaya, og lær Nepal at kende fra en helt særlig vinkel i denne Moesgaard UNESCO-samling. Vi skal se på religion, kultur og traditioner gennem øjnene på eksiltibetanere i hovedstaden Katmandu.

Undervisningsmateriale

Klassetrin: Udskoling, Indskoling, Mellemtrin, Gymnasie/HF, Andet

  • Historie, Samfundsfag, Religion, Tværfagligt forløb

  • 50 genstande

Se en smagsprøve på samlingen

Lær blandt andet om:


  • Tibetansk budhisme i Nepal
  • Tibetanere i eksil: Et kulturindblik

Vælg låneperiode

Vælg låneperiode

Pris 900,-

Prisen er inkl. moms og fragt tur-retur.

Udvalgte genstande

ET.154

Husalter

Miniaturemodel af et tibetansk bordalter med originale gardiner (selve alteret er ikke originalt). Et Losar-alter bugner med altergenstande og søde sager – man ofrer alt det bedste, man har, til guderne – inden man selv tager del i det.

Blå silkepose med ejendele fra en munk

Indholdet i den ene pose er de eneste personlige ejendele, som den unge munk, Ngawang Phuntoks, havde med fra Amdo i Tibet, da han flygtede over Himalayabjergene. Ideelt set må munken kun eje otte ting: Tre stykker beklædning til munkeroben, tiggerskål, nål, barberblad/negleklipper, bælte og vandflaske/kop.

Buddha i bronze

Buddhafigurer findes i alle tibetanske hjem. Denne er en lille størrelse i forhold til, hvor store de ofte er på husaltrene. Buddhaerne er iklædt tøj af silkebrokade som beskyttelse mod kulden. De fleste tibetanere i eksil har et særskilt alterrum, hvor de kan gå ind og bede om fred i sindet og ønske lykke for deres nærmeste og hele menneskeheden.

ET.142

Fotos: Dalai Lama og andre tibetanske mestre

På alle tibetanske husaltre er der fotografier af forskellige tibetanske mestre. Fotografiet spiller en særlig rolle for tibetanerne, fordi de mener, at noget af den kraft, som mestrene udstråler, kan modtages af dem.

ET.144

Plakat: Otte lykkesymboler

Tibetanerne har otte lykkebringende symboler, som hver især er udtryk for en kraft, der relaterer sig til deres buddhistiske livssyn. På dette lykkedørbanner er de otte lykkesymboler sammenflettet i ét stort billede.