Velkommen til UNESCO-samlingen fra Kathmandu i Nepal

I har lige åbnet kassen med en masse flotte og anderledes ting fra Kathmandu i Nepal. Det er vigtigt I er nysgerrige og åbne over for, at lære om hvordan andre mennesker lever og bor. Så bliver oplevelsen helt sikkert sjovere. 

I denne kasse kommer du til at lære rigtig meget om en nepalesisk hverdag, Kathmandudalen- og Newarernes historie og så skal du møde den kun 11-årige præst Rujan.

Byen Kathmandu er både mystisk, smuk og kaotisk på samme tid, og alt det skal du opleve gennem opgaver, videoer, og genstandene i kassen. 

God fornøjelse på jeres rejse til Nepal

Nepal 12
Nepal 4
Nepal 1
Nepal 5
Nepal 8

Velkommen til Nepal

Forundringsrunde

Undersøg på egen hånd i kassen

Undersøg på egen hånd på internettet

Stemningsvideo fra Kasthamandap

Stemningsvideo ved Bagmati broen

Nepalesisk hverdag

Kathmandu har sin helt egen rytme. Folk vågner, laver mad, går på arbejde eller i skole, handler, leger og hygger. Det kan være svært at finde rundt i en fremmed by. Men hvis man finder ind i byens rytme, går det hele lidt nemmere. Ulrik har været i Nepal mange gange. Han kender Kathmandu godt og elsker at besøge sine venner og bekendte i byen. Derfor kan han også hjælpe jer ind i rytmen.

Opgave - En tur på markedet

Opgave - På indkøb

Leg - Rumal Kasa

Opgave - Hjemturen

Opgave - Dal Bhat

Opgave - Din hverdag

Stemningsvideo fra et shrine

 

 

Stemningsvideo fra Durbar Square

Kwa Bahal

I dette forløb skal du møde noget af det helligste for newarerne. Du skal læse historien om Buddha, arbejde med newarernes religion og til sidst møde Bafachaen.

Newarerne og deres religion

Historien om Buddha

Kwa Bahal - Det gyldne tempel

Bedemølle

Ritualer

Mød Bafachaen

I Kwa Bahal sidder Shakyamuni Buddha. Den største og mest hellige figur i Kwa Bahal. Figuren har været igennem et ritual gennemført af præster, hvor Buddhas energi bliver ført ind i figuren. Dermed bliver figuren en avatar for Buddha selv. Under ritualet starter Buddhafiguren med at have bind for øjnene og bliver vakt til live, når klædet fjernes. Her er det vigtigt at figurens første blik sendes ind i et rituelt spejl (genstand NK.11). Det første blik er så kraftfuldt at man ville dø, hvis man blev ramt af det. Nu er figuren ikke blot en repræsentation af Buddha, den er Buddha. Og sådan er det med alle figurerne man ser i Kwa Bahal. Newarerne vil efter indvielsen af guderne sørge for at holde guderne glade, og her er øjenkontakt blandt andet en måde at sørge for det på, sammen med ofringer osv. De mange forskellige indviede figurer kan hjælpe newarerne med mange ting. Tandpine, ondt i hovedet, graviditet eller hvad man nu har brug for, for at få en god dag og et godt liv. Derfor er det vigtigt at Buddha bliver passet og plejet, hvilket er Bafachaens opgave.

Myten om Bafachaen

Analyse af 'Myten om Bafachaen'

Opgave - Fremfør historien

Rujan Shakya

Sulav Shakya

Tisa Shakya

Opgave - Jeres levende Buddha 1

Opgave - Jeres levende Buddha 2

Stemningsvideo foran Ashoka Labim

Stemningsvideo fra Swoyambhu Mahachaitya

Kathmandudalens historie

Kathmandu emmer af historiens vingesus. Der er sket så mange store ting her i dalen. Hvis man forstår et steds fortid, kan det hjælpe med at åbne dets nutid. Ulrik har udvalgt nogle af de vigtigste begivenheder, så I kan få en bedre forståelse for stedet og dets indbyggere.

Opgave - Kathmandudalens historie

Drømmerejsen

Kathmandu som mandala

Opgave - Spejling og mandalaer

Opmærksomhedsopgave

I bliver inddelt i fire grupper og får hver jeres hemmelige opgave. 
I gruppen får I tildelt noget I skal holde øje med i videoen, og noget
I skal gøre når I så ser denne ting.

Samtidig skal du også holde øje med hvad de andre gør og hvornår de gør det, så I til sidst kan gætte hvilken hemmelig ting de fik tildelt.

(Jeres lærer kan se den hemmelige opgave på side 18 i pdf'en for hele forløbet)

 

 

De fire stupaer

De fire stupaer i Lalitpur (Patan) hedder Lagan-, Teta-, Pucho- og Ibahi Thura.

Find stupaerne

Ulrik fortæller om Stupaer

Opgave - Stupaens cirkel