Nepal - Kathmandu - Mød Newarerne

Rejs med Ulrik til Kathmandu i Nepal. Med denne Moesgaard UNESCO-samling skal I møde newarerne og deres hverdag. I skal blandt andet på tur i det flotte gyldne tempel Kwa Bahal, møde den 11-årige præst Rujan og arbejde med mandalaer.

Kathmandu er både mystisk, smuk og kaotisk på samme tid, og alt det skal I opleve gennem opgaver, videoer og genstandene i kassen.

Undervisningsmateriale

Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin

  • Tværfagligt forløb, Dansk, Matematik, Temauge

  • 19 genstande

Se en smagsprøve på samlingen

Lær blandt andet om:


  • Nepalesisk hverdag
  • Kwa Bahal
  • Ritualer
  • Kathmandudalen
  • Stupa
  • Bafacha
  • Mandalaer

Vælg låneperiode

Vælg låneperiode

Pris 900,-

Prisen er inkl. moms og fragt tur-retur.

Udvalgte genstande

NK. 3

Buddha figur

En central gudefigur i Kwa Bahal er Shakyamuni Buddha. Buddha’en er i siddende position med den ene hånd, der rører gulvet eller jorden. Positionen hedder Bhuni-sparsha mudra. Figuren i Kwa Bahal menes at være fra det 6. århundrede.

NK. 14

Bedeflag

Bedeflagene er karakteristiske med deres mange farver på påtrykte buddhistiske mantraer. Ved hellige buddhistiske steder, hænger der et utal af farverige flag, der blafrer i vinden. Tanken er, at når flagene blafrer, spredes de buddhistiske bønner med vinden ud i verden. Det er i princippet samme mekanisme, der gør sig gældende med bedemøllerne.

NK. 10

Bedemølle

Rundt om de store stupaer og rundt om Kwa Bahals indre gård er der bedemøller. På møllerne er hamret buddhistiske mantraer – meget tit men ikke altid OM MA NI PAD ME HUM. Ligeledes er der mantraer eller bønner inde i møllen, der er trykt på papir og rullet sammen. Det giver også møllen ekstra vægt, der gør det nemmere at få den til at rulle.

NK. 8

Hængende olielampe

De hængende olielamper ses overalt i Kwa Bahal – og i andre templer, hvad enten templet er buddhistisk eller hinduistisk. Alle ’gunstige aktiviteter’ indledes med at tænde et lys. Det kan være en udstilling, en konference eller noget helt tredje. Hvor vi i Danmark ’klipper snoren’ i direkte eller overført betydning, tænder newarerne et lys

NK. 1

Mandala (maleri)

En mandala anvendes til rituelle formål og er et meditationsobjekt. Det anvendes i både hinduismen og buddhismen. Mandalaer forbindes især med den tantriske tradition. Mandalaer kan se ud på mange måder; hvordan præcis den ser ud afhænger af, hvad mandalaens centrum er. Denne mandala er en ”kalachakra”, der er designet af den 14. Dalai Lama