
Jeres lærer har fundet nogle genstande frem fra kassen.
Hvad tror du genstandene bliver brugt til?
I kan nu få lidt tid til at kigge lidt i kassen. Se på skoleuniformen og kig i skoletasken, og vær nysgerrig på hvordan man mon spiller de sjove spil.
Væggene i et kinesisk klasselokale er som regel fyldt med ting som eleverne har lavet. Der vil også altid være et kinesisk flag og et klassemotto.
Find selvfremstillingsplakaterne frem fra kassen.
Plakaterne stammer fra Xindongfangskolen i Yangzhou. De er lavet af elever fra 6. klasse ud fra et tema, hvor eleverne skulle fortælle om noget de godt kunne lide og var gode til.
Find disse ting i kassen:
|
|
|
Når alle har skoleuniformer på, ligner alle hinanden. I den generation, der vokser op i Kina i dag, har man også et ønske om at udtrykke sig gennem sin påklædning. I skolen er det kun muligt gennem fx hårpynt.
Forestil dig, at du går med skoleuniform hver dag, og at hårpynten er din eneste mulighed for at udtrykke dig om, hvem du er, gennem dit tøj.
Prøv gerne den kinesiske skoleuniform sammen med din hårpynt.
Find penslerne, den blå stofrulle, de to sorte stofruller og mappen med kinesiske tegn. Den blå stofrulle viser med små røde pile retningen for de enkelte strøg i kinesisk kalligrafi.
Sådan holdes kalligrafipenslen.
Der må ikke komme andet end vand på pensler og stofruller. Husk at lade både stofrullerne og penslerne tørre helt, inden de pakkes tilbage i kassen.
Hvis du laver et Shan Shui maleri, kan du sætte din kinesiske underskrift derpå.
På Xindongfangskolen i Yangzhou spiser eleverne skolefrokost i kantinen.
Find kantinestellet og spisepindene* frem fra kassen. Put små ting ned i kantinestellets rum og prøv om I kan flytte tingene rundt med spisepindene. Kan I finde ud af det? Hvordan holder I bedst på pindene?
|
|
|
*Kantinestellet og spisepindene i kassen må ikke bruges til mad.
Find disse ting i kassen:
|
|
|
En kinesisk hacky sack kaldes en JIANZI. Skoleelever bruger den til at lege med i frikvarteret. Den består af en plastikfod med metalringe omkring og et hoved af farvede fjer. Man skyder JIANZI'en frem og tilbage mellem hinanden - og man må både bruge hænder, knæ og fødder. Faktisk er der ingen regler, så I må også bruge hoften og panden, hvis I har lyst. En god JIANZI siger ofte en lyd når man rammer den.
Prøv JIANZI'erne i kassen, og design jeres egen JIANZI sådan her:
Find kortene over verden og over Kina.
Se på kortene og skriv alle de spørgsmål ned som opstår, når I ser på dem. Skriv dem på post-it's, som I sætter på kortet. Det kan være udsagn som:
"Hvor ser Afrika smal ud", "Hvor er der meget vand!", "Hvor er Danmark?" og "Er det der Hawaii?".
Åbn Google Maps (eller andet digitalt kort) på jeres telefon eller computer. Sammenlign det digitale kort med det fysiske, og undersøg spørgsmålene herunder.
Hvor er Beijing og Hong Kong? Hvad er navnene på alle de andre byer markeret med rødt på kortet?
Hvor er Mount Everest? Hvor højt er det?
Hvor er Den Kinesiske Mur, og hvor starter og slutter den?
Se på signaturforklaringerne. Hvad tror I de betyder?
Hvorfor tror I, at det vestlige Kina er mindre befolket end det østlige Kina? Undersøg hvorfor på Maps.
Shan Shui betyder Bjerg Vand.
Find Shan Shui maleriet frem fra kassen:
Billedet "Fyrretræet, der byder velkommen til de gule bjerge" er malet af Tian Haoyu på 12 år fra Xindongfang i 2013. I Kina er Shan Shui et klassisk motiv i kinesisk landskabsmaleri.
Nu skal I prøve kræfter med jeres eget Shan Shui maleri. Find andre Shan Shui-malerier på internettet og lad jer inspirere af dem, når I maler jeres eget.
På maleriet skal der være: